Radio FunX: "Sam van Tol ontwikkelde een herbruikbaar schrift om analfabetisme te bestrijden"

Sam van Tol is nog maar drieëntwintig jaar en heeft nu al grootse plannen. Zijn doel? Analfabetisme in ontwikkelingslanden bestrijden. Met zijn Correctbook is hij een sociale beweging gestart die ervoor moet zorgen dat kinderen in arme landen schrijfmateriaal kunnen hergebruiken. Sam kwam langs bij Eva in WorX om zijn verhaal te delen.

''Correctbook is een sociale beweging tegen analfabetisme. Analfabetisme bestrijden doen we door te ondernemen. We hebben een schrift ontwikkeld dat oneindig herbruikbaar is.''

Herbruikbaar schrift

Correctbook is een duurzaam alternatief voor al het papier. Het is een mix tussen een whiteboard en een schrift. Met speciale markers kun je in het schrift schrijven en het ook weer weghalen. Op deze manier hoeven overheden niet telkens nieuwe schriften op te sturen, maar kunnen de leerlingen het boekje hergebruiken.

''Ik wilde altijd al ondernemen. Op een avond in Kaapstad zag ik iedereen naar buiten gaan om restjes eten weg te geven. Toen ik zelf zag dat ik daar iemand zo blij mee kon maken, wist ik dat ik hiermee door moest gaan.''

Geven en krijgen

Sam heeft bewust gekozen voor een sociale onderneming. Bij een stichting weet je als gever niet zeker of je geld goed terechtkomt, terwijl je nu geld investeert én er zelf iets voor terugkrijgt. Je koopt een schrift en helpt tegelijkertijd een kindje in een ontwikkelingsland.

''Een sociale onderneming wil een maatschappelijk probleem oplossen. Geld is alleen een middel om dat te doen. Het draait niet om winst maken. Het draait om heel veel kindjes die niet kunnen lezen en schrijven, terwijl ik dat wel kon.''

Geluk

Het was voor Sam duidelijk dat hij iets groters wilde na streven, maar het was geen makkelijke weg. Hij nam ontslag op zijn werk en ging de uitdaging aan om zelf iets te ondernemen.

''Ik dacht altijd groots, maar ik was met kleine dingen bezig. Nu ga ik mijn grotere doelen achterna. [...] Mensen helpen die het heel erg slecht hebben, dat is mijn geluk.''

Grote impact

Sam ziet zijn onderneming als een begin van een grotere beweging. Hoewel hij al een groot verschil heeft kunnen maken door 2500 kinderen te helpen, wil hij nog verder gaan met zijn onderneming. Er ligt een plan om een documentaire te gaan maken over zijn volgende reis naar Zuid-Afrika.

''Ik zie het echt als een beloning om terug te gaan naar Zuid-Afrika. Ik wil echt pas teruggaan als duizenden kinderen een schrift hebben. [...] Het moet nog groter worden, wil het ook een grote impact hebben.''