Een nieuwe productielocatie in Kigali, Rwanda

Sam’s dagboek– 4 oktober

Een nieuwe productielocatie in Kigali, Rwanda (geschreven door Sam)

Tijdens mijn eerste week in Rwanda hebben we het nieuwe productiecentrum van Correctbook bezocht. Robert, onze partner en de eigenaar van onze productielocatie, ging met me mee. Sinds 2019 hebben we al 50.000 Correctbooks geproduceerd in Rwanda. Toen we bij de nieuwe fabriek aankwamen, zag ik een bord aan de muur, met daarop de tekst “Official Correctbook Production Center”. Ik dacht eerst dat onze partner een mooi gebaar had gemaakt naar ons door het gebouw onze naam te geven. Toen vertelde hij dat hij daadwerkelijk geïnvesteerd had in de bouw van een nieuwe productielocatie en verbeterde machines, speciaal voor de productie van Correctbook!

Ik wist niet wat me overkwam. De fabriek staat midden in de afgelegen sloppenwijk van de hoofdstad Kigali. Een productielocatie in de ‘slums’ was een droom die onverwachts realiteit was geworden!  De fabriek ligt afgelegen en de route erheen bestaat uit een zandweg met grote kuilen erin. Ideaal voor het vervoeren van de producten is het niet, maar wij willen werkgelegenheid creëren in de méést rurale gebieden en inmiddels zijn deze wegen daarom dagelijkse kost. Het enige probleem deze keer was dat wij niet met een geschikte auto aankwamen, waardoor we zelf vast kwamen te zitten op de weg omhoog. De groep vriendelijke mensen hielp ons direct en duwde de auto omhoog. Ze schaterde van het lachen en hadden er veel plezier in. Iedere keer ben ik verwonderd door de blijdschap en bereidheid van de mensen in Afrika.

In de nieuwe fabriek waren in drie weken tijd al 18.000 Correctbooks geproduceerd met slechts acht medewerkers! Correctbook is ontstaan vanuit het verlangen iets te doen tegen armoede en strijdt daarnaast voor een beter milieu. Lokale productie creëert werkgelegenheid en we vermijden onnodige (internationale) transporten. De wisbare Correctbook schrijfmaterialen zijn inmiddels verkrijgbaar in zeven Afrikaanse landen. In vijf van deze landen worden ze bovendien ook geproduceerd.

Deze grote verrassing tijdens mijn eerste week, zorgde mede voor een flitsende start van mijn avontuur in Afrika!